joi, 7 noiembrie 2013

Discurs cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Din punct de vedere istoric această zi reprezintă o pată neagră, dar în spatele valorii sale istorice, se află problema discriminării, o problemă mereu actuală, chiar şi astăzi după mai bine de opt veacuri.
Astăzi, foarte mulţi nu sunt constienţi de faptul că originea etnică/rasială, vârsta, genul, situaţia materială reprezintă obstacole pentru ca anumiţi indivizi să poată beneficia de dreptul la o viaţă decentă, sau să-şi poată dezvolta natural individualitatea, prin acces la educaţie, la piaţa forţei de muncă,la informare.
Uităm adesea să acceptăm faptul că oamenii sunt diferiţi, iar acceptarea diferenţelor nu poate duce decât la diversitate şi la o societate fără prejudecăţi care încurajează gândirea liberă.
La ora actuală oamenii încă nu primesc suficientă informaţie pentru a putea înţelege care este esenţa actelor discriminatorii, care sunt palierele unde discriminarea atinge cote alarmante, precum şi care sunt modalităţile prin care fiecare dintre noi poate contribui la clădirea unei lumi în care valorile solidarităţii dintre oameni să reprezinte un principiu de bază al formării societăţii.
In timp ce comemoram lupta impotriva fascismului si antisemitismului din trecut, nu trebuie sa uitam sa continuam lupta si azi si sa promovam toleranta, trebuie sa depasim prejudecatile, trebuie sa combatem ura. Toţi cei care au fost victimele unor manifestari discriminatorii de-a lungul istoriei merita din partea noastra respect si pretuire deoarece suferinţa lor a avut un scop nobil, acela al libertăţii, faţă de aceştia noi generaţiile de azi trebuie să continuăm această luptă pentru libertate, pentru echitate sociala în raport de apartenenţa etnică,religioasă,clasă socială, gen,înfăţişare sau altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu