miercuri, 18 iulie 2012

Motivele care au generat iniţiativa de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu


Acţiunea de suspendare a Preşedintelui iniţiată de USL este una legitimă, ea fiind efectul modului in care Traian Băsescu a inteles să işi exercite mandatul de Preşedinte. Băsescu a avut mereu o atitudine conflictuală şi arbitrară uitând că principalul său rol trebuia să fie de mediator. Un Preşedinte conflictual nu e un preşedinte care respectă principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei. Acestea sunt cele mai importante erori comise de Băsescu.


1. Preşedintele a uzurpat rolul primului ministru şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului
Prin comportamentul său politic Băsescu s-a substituit guvernului în luarea deciziilor economice şi sociale, exercitând astfel atribuţiile specifice premierului.
"Acţiunile preşedintelui au generat măsuri economico-sociale, ce au vizat categoriile sociale vulnerabile, cum ar fi pensionarii şi copii. Traian Băsescu a contribuit la agravarea problemelor acestor categorii atunci când a susţinut cu încrâncenare tăierea sau impozitarea pensiilor sau atunci când a vrut să fie „mai dur” aşa cum chiar el însuşi aprecia în anunţul referitor la neplata alocaţiilor pentru copii", se arată în document.
USL trece în revistă o serie de declaraţii ale preşedintelui Băsescu, prin care acesta şi-ar fi asumat public "transformarea" în şef al guvernului, amintind că Băsescu a anunţat reducerea cu 25 la sută a salariilor şi cu 15 la sută a pensiilor, după negocierile cu FMI, că a pledat pentru adoptarea unei noi legi a educaţiei şi pentru încheierea unui acord de precauţie cu instituţiile financiare internaţionale.
"Cea mai gravă însă a fost situaţia generată de anunţul preşedintelui din mai 2010 referitoare la reducerea salariilor şi a pensiilor. În acel caz nu numai că Preşedintele s-a substituit Executivului, dar măsurile anunţate de acesta s-au dovedit a fi neconstituţionale, cel puţin în ceea ce priveşte reducerea pensiilor", susţine USL.
2. Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie
USL susţine că Băsescu "a încălcat, în mod voit, drepturile şi libertăţile cetăţenilor" prevăzute în Constituţie potrivit căreia "orice om care munceşte are dreptul la o retribuire echitabilă şi satisfăcătoare care să-i asigure atât lui, cât şi familiei sale, o existenţă conformă cu demnitatea umană şi completată, la nevoie, prin alte mijloace de protecţie socială".
"Cu toate acestea preşedintele României a anunţat pe toate canalele media că în 2012 statul nu va creşte salariile la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% a acestora, cu toate că judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că începând cu 1 ianuarie 2011, cuantumul salariilor trebuie să revină la nivelul anterior adoptării acestor măsuri de diminuare. Atât faptul că a anunţat măsurile de austeritate în 2010 cât faptul că acestea se vor perpetua şi pe parcursul anului 2012, reprezintă un gest imens de iresponsabilitate şi o depăşire făţişă a rolului şi atribuţiilor sale prevăzute de Constituţie", se arată în documentul USL.
De asemenea, şeful statului este acuzat că  a insultat în repetate rânduri comunitatea roma, că a promulgat legea pensiilor "adoptată prin fraudă de către Camera Deputaţilor şi că a încercat să intimideze presa  prin includerea acesteia printre vulnerabilităţile care afectează securitatea naţională.
3. Preşedintele a  încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei
Traian Băsescu este acuzat de USL că a nesocotit şi a încălcat  competenţele autorităţilor publice, denigrându-le activitatea şi ştirbindu-le credibilitatea. Potrivit documentului, Băsescu a cerut guvernului să legifereze fără parlament, subminând astfel democraţia prin încurajarea procedurii de angajare a răspunderii. De asemenea, şeful statului este acuzat că a formulat "atacuri fără precedent la adresa justiţiei, prin care i-a periclitate independenţa, instigând totodată la nerespectarea legii". ."În concepţia sa – Justiţia  a făcut mai mult rău României decât politicienii sau românii care cerşesc prin Roma sau Paris. Asistăm aşadar la un atac fără precedent la adresa Justiţiei şi la adresa magistraţilor, din motive electorale înguste, pentru a ascunde incapacitatea Guvernului pe care l-a numit în funcţie la acea dată (Guvernul Boc) de a rezolva problemele concrete ale ţării, cum ar fi aderarea României la spaţiul Schengen", se arată în document.
De asemenea, autorii cererii de suspendare susţin că atacat Senatul când a declarat că "reforma sănătăţii, legea asistenţei sociale şi legislaţia legată de justiţie trebuie adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern, afirmând că Senatul s-a „compromis de la preşedinte până la ultimul senator" amânând discuţiile pe aceste subiecte".  
"Intervenţiile abuzive asupra justiţiei, încercările de intimidare a magistraţilor, promovarea unei iniţiative legislative de natură să instituie controlul politic asupra carierei magistraţilor, declaraţiile repetate prin care Preşedintele arăta că este la curent cu acte făcute de procurori în cadrul dosarelor de urmărire penală, asediul politic asupra Consiliului Superior al Magistraturii, arată cu toatele declinul statului de drept în România", constituie un alt capăt de acuzare la adresa preşedintelui.
4. Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală
USL susţine că Traian Băsescu a transmis Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei, declarat neconstituţional  de Curtea Constituţionale. Mai mult, şeful statului ar fi inversat rolurile prevăzute de Constituţie care prevede că declanşarea procesului de revizuire se face de către guvern.
"În cazul de faţă proiectul de revizuire a fost trimis de către Preşedinte către Guvern care l-a restituit Preşedintelui. Curtea Constituţională a constatat elemente de neconstituţionalitate, dar Preşedintele a decis totuşi să trimită proiectul de revizuire către Parlament", se arată în cererea de suspendare.
5. Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le „vizite” înaintea unor decizii importante
Parlamentarii USL care cer suspendarea lui Traian Băsescu acuză faptul că şeful statului a declarat că "regimul personal instaurat de domnia sa nu intenţionează să respecte deciziile Curţii Constituţionale".
"Anunţul public făcut de parlamentarii PNL si PSD că se vor adresa Curţii Constituţionale, reclamând decizia conform căreia Guvernul va îngheţa pensiile şi salariile bugetare pe parcursul anului 2012, a fost urmat de o vizită surpriză la Curtea Constituţională a Preşedintelui Traian Basescu, într-o evidentă încercare de a pune presiune pe judecătorii Curţii. La putin timp, într-o intervenţie radiofonică la postul public, Traian Băsescu declara cu vădita lipsă de respect faţă de autoritatea Curţii si faţă de Constituţie că nicio altă decizie a CCR nu va schimba radical hotărârea Coaliţiei de a menţine îngheţarea salariilor şi pensiilor, pe parcursul anului 2012", se arată în documentul depus la Parlament.
6. Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate
"Preşedintele Traian Băsescu i s-a substituit lui Emil Boc nu doar ca Prim-ministru, ci şi ca preşedinte al PDL. El a luat parte în mod frecvent la reuniunile acestui partid politic, la discutat cu reprezentanţii săi liniile directoare ale politicii economice, sociale etc. În aceste condiţii, nici nu poate fi vorba despre imparţialitatea şi neutralitatea cerute de la un adevărat Preşedinte (art. 84) care ar trebui să se reflecte în modul în care relaţionează cu toate forţele politice", reclamă autorii cererii de suspendare. Ei apreciază că "pe întreg parcursul mandatului, Traian Basescu a avut o atitudine de respingere a dialogului real cu partidele politice, cu exceptia propriului sa partid, PDL, pe care îl laudă, îl susţine şi îl conduce în mod autoritar".
De asemenea, Băsescu este acuzat că a învrăjbit diferitele categorii sociale, făcând "nenumărate declaraţii publice prin care încerca să determine ura tinerilor împotriva pensionarilor, a salariaţilor din sectorul privat faţă de cei de la stat, a pacienţilor împotriva medicilor, a părinţilor împotriva profesorilor".
7. Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament
Ultimul motiv care ar susţine suspendarea preşedintelui este, potrivit documentului USL, declaraţia prin care şeful statului a avertizat USL că nu va numi un premier din partea sa chiar dacă va înregistra un scor electoral peste 50 la sută.
„Eu nu mă joc de-a Constituţia. Ea trebuie citită corect, iar (articolul - n.r.) 103 se referă la partide, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile. (Opoziţia - n.r.) să citească articolul acesta, să înţeleagă bine ce s-a întâmplat la aceste alegeri (parţiale - n.r.) şi să decidă în consecinţă. Dacă în interiorul USL este un partid care are 51 la sută din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva (la negocieri - n.r.) decât pe acel partid", este declaraţia lui Băsescu, consemnată în cererea de supendare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu