vineri, 6 iulie 2012

Vom face alianţe cu cei drepţi

 (Interviu acordat cotidianului Zi de Zi)
Reporter: Sunteţi mulţumită de scorul obţinut de USL la nivelul municipiului Târgu-Mureş?
Ionela Ciotlăuş: Era de aşteptat. După părerea mea, oamenii votează încă în linie, adică, în momentul în care pun stampila „votat” pe primul buletin, la o anumită poziţie, de regulă, păstrează acea poziţie şi la celelalte buletine de vot, iar din rezultate se deduce o polarizare a voturilor între cei doi candidaţi principali, strict pe vot etnic. USL a crescut de la patru la şase consilieri locali în Târgu-Mureş, ceea ce ce este un lucru pozitiv, dar categoric este sub ţinta stabilită pre-electoral. PDL este la putere de 12 ani, iar campania a fost extrem de agresivă, dominată ca expunere vizuală – premii electorale, festival electoral, Poliţie Locala electorală etc. – de PDL, transformat în Alianţa pentru Mureş. Acesta este rezultatul unui război politic purtat cu arme diferite.

Reporter: Se poate spune despre o victorie USL în condiţiile în care la Consiliul Judeţean, respectiv Consiliul Local Târgu-Mureş nu există o majoritate de consilieri?
Ionela Ciotlăuş: În ceea ce priveşte majoritatea consiliilor nu e victorie, dar nu e nicio înfrângere. În opinia mea, se păstrează un anumit echilibru, un anumit status-quo, datorat în mare măsură şi faptului că votul şi-a păstrat caracteristicile etnice. În mod cert la preşedinţia Consiliului Judeţean este o victorie majoră a USL, ceea ce schimbă radical raportul de forţe din judeţul Mureş.

Reporter: Inevitabil urmează alianţe pentru formarea majorităţii, iar variantele sunt limitate: USL – ApM, USL – UDMR şi UDMR – ApM. Cea din urmă ar însemna un dezastru pentru USL?!
Ionela Ciotlăuş: Nu pot vorbi în numele colegilor mei din USL, decât în numele meu personal, de aceea vă voi spune că la nivelul conducerii USL Târgu-Mureş nu s-a luat încă o decizie privind politica de alianţe în Consiliul Local. Ceea ce vreau să vă spun însă este faptul că vom negocia şi vom face alianţe cu cei drepţi, cu acei parteneri politici care ştiu să respecte această comunitate şi care vor vrea să aplice politici publice de dezvoltare.

Reporter: Cum vedeţi funcţionarea viitorului Consiliu Local Târgu-Mureş? Care ar fi varianta cea mai eficientă din punctul dumneavoastră de vedere?
Ionela Ciotlăuş: Prefer să nu lansez ipoteze şi nici nu vreau să dau verdicte. Important este să se găsească o formulă de lucru care să asigure stabilitatea Consiliului Local, iar această chestiune va fi discutată la nivelul conducerii USL Târgu-Mureş, în proxima reuniune a alianţei. După cum bine ştiţi, majorităţile de acest tip funcţionează de obicei punctual, pe problematici clare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu