sâmbătă, 1 decembrie 2012

Ziua naţională a României, Ziua Marii Uniri

Ca de fiecare dată serbăm un moment în care România şi românii au reuşit. Serbăm un moment în care România a devenit întreagă şi în care românii au fost, atunci, în 1918, toţi şi întrutotul împreună printr-un proiect, cum i-am spune astăzi, printr-o aspiraţie cu adevărat naţională. Au fost acolo prin lideri adevăraţi, şi nu închipuiţi, au fost acolo printr-o enormă solidaritate a tuturor în spatele acestor lideri.
Am reuşit atunci pentru că
naţiunea a ţinut minte, a înţeles şi a luptat, unii pe câmpul de bătălie, alţii în temniţele imperiilor, alţii cutreierând drumurile Ardealului înstrăinat. Au înţeles cu toţii că România trebuie să fie una şi să fie Mare. Liderii de atunci au reuşit pentru că, deşi politicieni având parte de toate constrângerile şi toate tentaţiile dintotdeauna ale politicii, nu s-au ţinut de minciuni şi învinuiri propagandistice, ci au fost devotaţi, dedicaţi şi loiali naţiunii lor. Şi am reuşit atunci pentru că toţi românii, bogaţi sau săraci, intelectuali sau analfabeţi, din toate provinciile istorice ale României, au gândit şi au acţionat ca unul.
Ne gândim în fiecare an, de Ziua noastră, unde suntem, ce proiect naţional avem?

Încercăm să propunem şi să ne asumăm răspunderea ca lideri şi încercăm să generăm, să mobilizăm o solidaritate naţională? Liderii adevăraţi sunt cei care au valori. Liderii adevăraţi sunt cei care îşi asumă responsabilităţi cu curaj, cu consecvenţă şi cu compasiune.
România are nevoie de lideri naţionali, de lideri locali autentici, de lideri civici, de lideri intelectuali, de lideri morali şi nu de întreţinuţi ai propagandei.
Pentru un proiect naţional autentic, cred că este important ca toţi romanii să veniţi alături de noi. Toţi cei care aveţi nevoie de asta, veniţi alături de noi, toţi cei care vreţi lege, vreţi dreptate şi vreţi şanse! Veniţi alături de noi toţi cei care vreţi politicieni şi politică adevărată! Fără voi nu suntem doar mai slabi, fără voi suntem mai puţin buni. Cu voi vom fi mai puternici, vom fi de neînvins şi vom fi cu adevărat mai buni, vom fi mai aproape de ceea ce aşteptaţi. Vom fi ceea ce împreună cu toţii avem nevoie ca să reuşim să reconstruim o solidaritate, fără de care poate fiecare dintre noi poate scăpa, dar nici unul dintre noi nu poate reuşi. Reuşita unei naţiuni nu este suma reuşitelor individuale, reuşita unei naţiuni este măsura în care reuşita individuală foloseşte celorlalţi, se transformă în model şi rodeşte.

E ţara noastră şi trebuie să îi spunem:

La mulţi ani, România!

La mulţi ani, români! Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu