luni, 20 august 2012

Emil Dandea

În memoria celui dintâi primar român al Tîrgu-Mureşului, liberalul dr. Emil Aurel Dandea (n.22.01.1893-d.18.08.1969), pentru cunoaşterea vieţii şi faptelor acestuia, din nevoia de modele în acţiunea de ridicare materială şi culturală,de (re)formare morală a clasei politice, anual liberalii de azi comemorează în preajma zilei decesului acestuia, ziua de 18 august, creştineşte, prin parastas de pomenire la Catedrala Ortodoxa Mică.

Activitatea sa politică şi administrativă din timpul celor două mandate de primar al urbei noastre, a marcat, într-un mod favorabil, evoluţia oraşului care a cunoscut, atunci, reale perioade de înflorire economică şi culturală.

Pe plan economic şi social-cultural marile sale merite au fost: lichidarea tuturor datoriilor primăriei, introducerea gazului metan, acordarea unui număr foarte mare de autorizaţii pentru ridicare de clădiri noi, construirea de monumente închinate eroilor români, dintre care amintim: Monumentul soldatului român, Monumentul Latinităţii, Monumentul ecvestru al lui Avram Iancu, ridicarea în piaţa centrală a celor două impunătoare Catedrale pentru credincioşii români. Fiind un primar cu vederi largi şi de perspectivă, a pus la dispoziţia învăţământului românesc două şcoli primare: Liceul de băieţi “Papiu Ilarian“ , Liceul de fete “Unirea“, a iniţiat construirea căminului de ucenici “Avram Iancu”. Ar fi multe de spus despre fiecare-n parte, căci fiecare obiectiv îşi are propria sa istorie de la iniţiativă, realizare şi până la festivităţile de inaugurare, dar cel mai important lucru este să ne amintim de ctitorul acestora, liberalul dr.Emil Aurel Dandea.

A dat dovadă de un deosebit simţ gospodăresc, poate reflex atavic al sobrietăţii strămoşilor, deprinşi să-şi preţuiască avutul.

Este unul din puţinii edili care nu a stat degeaba chiriaş în biroul de primar. Implicat în viaţa administrativă a oraşului şi în viaţa politică ca membru al Partidului Naţional Liberal şi-a găsit timp şi pentru scris, lăsându-ne o istorie a Tîrgu-Mureşului unică în felul ei. A încercat să scrie o istorie a oraşului, într-un mod cu totul original, imparțială pentru cele două etnii principale ale Tîrgu-Mureşului. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu